Tradiții locale

Tradiții: Corabia

Obiceiurile transmise din generație în generație sunt un fel de memorie vie a neamului, în care regăsim structuri comportamentale arhaice, în care pot fi surprinse mutații ce au avut loc în mentalitatea colectivității de-a lungul timpului. Fiecare anotimp era însoțit de ritualuri privind fertilitatea şi prosperitatea, ele constituind un adevărat calendar.

Listă tradiții:

  • Arhitectura tradițională

Printre primele tipuri de locuințe tradiționale în zona Corabia este bordeiul, care apare din neolitic, dovedind trecerea populației la o viată sedentară de agricultori. În primele decenii ale sec.XX începe să se folosească la construcții cărămida, locuințele fiind mai confortabile și mai spațioase. Locuințele de mai târziu reflectă o altă situație economică şi o nouă concepție arhitecturală.

  • Portul

Portul femeiesc din Corabia şi localităţile învecinate se compune din: carpa (marama) de borangic, cămaşa cu poale Valnic (zavelca) Boscea Bete, casac, cojoc (şuba). Simbolistica motivelor este diferită faţă de alte zone etnografice şi anume aşa-zisele rozete şi valuri, două elemente inspirate după motivul spiralei ce împodobea vechea cultură Vădastra.
Costumul de bărbat se deosebea de alte zone prin bogăţia ornamentelor de la cojoace şi casace, prin cromatica rafinată, prin albul cămăşilor. Pe cap se purta vara pălărie din paie de grâu. Pe timp de iarnă se purta caciulă din piele de miel. Pe lângă casac s-a purtat şi haina albă cu mâneci scurte, decorate cu găitane bleumarin.

  • Paparudele și Caloianul

Aflându-se într-o zonă de câmpie unde agricultura a ocupat un loc important s-au practicat două obiceiuri menite să înduplece natura şi să aducă ploaia. Aceste obiceiuri sunt Paparudele şi Caloianul.
Paparudele erau un grup de fete îmbrăcate în boj, pelin şi lipan care mergeau din gospodărie în gospodărie, rugându-se să vină ploaia. Ele erau stropite cu apă şi drept plată li se dăruiau produse agricole.
Caloioanul este un alt obicei practicat în timp de secetă în zonele de câmpie. Copiii pregăteau o păpuşă de lut pe care o împodobeau cu flori şi îi dădeau drumul pe apă sau o aruncau în fântână, mimând obiceiul înmormântării.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s